Hoe onderhoud ik mijn robotmaaier en mesjes?

Om lang te kunnen genieten van uw robotmaaier is het belangrijk om de maaier goed te onderhouden. Dit is zowel belangrijk voor de levensduur van de robotmaaier als voor het maairesultaat. Bij het onderhoud van de robotmaaier komen verschillende dingen kijken. Denk hierbij aan het schoonmaken van de maaier, het controleren en eventueel vervangen van de messen en het schoonmaken van het basisstation. Het klinkt als veel werk, maar dit valt reuze mee. Wij raden aan, afhankelijk van het gebruik, om dit elke maand te doen. 

Het onderhoud van de robotmaaier zelf

Het is belangrijk dat de robotmaaier elke maand gecontroleerd wordt. Lees voor u begint altijd de handleiding van de robotmaaier hoe u dit het beste kunt doen. Dit verschilt namelijk per robotmaaier.

Schakel allereerst de robotmaaier volledig uit, dit voor uw eigen veiligheid. Vervolgens maakt u de behuizing van de robotmaaier schoon en verwijdert u aan de onderkant van de robotmaaier opgehoopte grasresten. Zorg dat u naast de onderkant en behuizing ook de wielen schoonmaakt. Dit kunt u het beste doen met een borstel en een vochtige doek.

Controleer ook direct de staat van de mesjes. Hoe lang deze mesjes meegaan is van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de bodemsoort, grassoort, de te maaien oppervlakte maar ook obstakels in het gazon als bijvoorbeeld steentjes, takjes of dennenappels. Wij raden aan om de stalen mesjes elke twee maanden en de titanium gecoate mesjes elke drie maanden sowieso te vervangen. Afhankelijk van het gebruik kan dit vaker nodig zijn.

De robotmaaier mesjes controleren en vervangen

Het is belangrijk om regelmatig de robotmaaier mesjes te controleren. Zodra de mesjes bot worden kan dit veel problemen opleveren. Botte mesjes kunnen het gazon beschadigen of zelfs kale plekken in het gazon veroorzaken. Mesjes worden na verloop van tijd vanzelf bot door het veelvuldig gebruik tijdens het maaien. Ook steentjes, takjes of andere objecten op het gazon kunnen de mesjes sneller beschadigen.

Robotmaaier mesjes zijn dun en klein en slijten daardoor snellen dan messen van grote benzinemaaiers. Zodra de mesjes bot worden neemt de kans op breken ook toe. Mesjes die afbreken kunnen in het gazon terecht komen en voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is daarom ook belangrijk om de mesjes direct te vervangen wanneer ze bot zijn. Daarnaast beschadigen de botte mesjes het gazon, grassprieten blijven achter de botte mesjes hangen en worden uit de grond getrokken. Hierdoor ontstaan kale plekken. Het kan er ook voor zorgen dat het gazon niet gelijkmatig meer gemaaid wordt en er dus lange plukken gras achter blijven.

Vervang de mesjes dus direct allemaal tegelijk voor nieuwe mesjes zodra u ziet dat de mesjes bot worden of beschadigd zijn. Het is belangrijk om alle mesjes altijd gelijktijdig te vervangen. Doet u doet niet dan kan de maaischijf uit balans raken en meer weestand geven aan de robotmaaier.

Kan ik robotmaaier mesjes slijpen?

Het slijpen van robotmaaier mesjes raden wij sterk af. Met het slijpen van de robotmaaier mesjes worden de mesjes nog dunner dan dat ze al zijn. De kans dat ze breken is dan ook erg groot. Daarom raden wij af om de mesjes te slijpen. Het breken van de mesjes levert gevaarlijke situaties op. Gebroken mesjes belanden gemakkelijk in het gazon, en dit is niet prettig wanneer er dieren of mensen over het gazon lopen met blote voeten.

Het onderhoud van de robotmaaier in de winter

Hoe u de robotmaaier het beste beschermd in de winter staat beschreven in de handleiding van de robotmaaier. In de meeste gevallen wordt geadviseerd om alles goed schoon te maken, af te dekken en op een droge en warme plek te bewaren. Meestal wordt aangeraden om de accu geheel op te laden voordat u de robotmaaier voor de winter opbergt.

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen in Nederland

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de mesjes of het perimeterdraad.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal, Bancontact of Creditcard.